Pyhäjoen kunta sijaitsee loppupäässä Suomenselän Pyhäjärvestä alkavaa 166 km pitkää Pyhäjokea joka päättyy Pohjanlahteen. Joessa sijaitse useita koskia joita ovat: Hourunkoski, Kupuliskoski, Pyhänkoski, Vääräkoski, Oulaistenkoski, Matkanivankoski, Annosenkoski, Haapakoski, Luonuankoski, Halosenkoski, Venetpalonkoski, Kalliokoski ja Vesikoski. Itse jokea pitkin kuljetettiin aikoinaan tervaa ja uitettiin tukkeja, joki oli myös tunnettu ravuistaan. Joen lopussa sijaitsee Pyhäjoen kunta jossa joki haarautuu voimakkaasti, suurimpien haarojen nimet ovat Etelähaara ja Pohjoishaara. Pyhäjoen nykyinen asukasmäärä on noin 3400 asukasta, kunnan Kokonaispinta-ala on 1 365,31 km² Kyläkeskuksia ovat Etelänkylä, Keskikylä, Liminkakylä, Parhalahti, Pirttikoski, Pohjankylä, Viirre ja Yppäri. Pyhäjoki sijaitsee Raahen ja Kalajoen välissä, molempiin on matkaa noin 30 kilometriä.
Kunnassa asuu 3 200 ihmistä ja sen pinta-ala on 1 365,09 km², josta 6,61 km² on vesistöjä. Väestötiheys on 5,9 asukasta/km²

Lyhyt historia

Yhden teorian mukaan Pähkinäsaaren rauhan rajalinja (1323) kulki Pyhäjoen kautta silloin kun alue kuului Ruotsin ja Novgorodin välisiin raja-alueisiin. Luultavasti yksi rajapyykeistä sijaitsi nykyisin Fennovoiman suunnitteilla olevan Hanhikivi 1 ydinvoimalan lähistöllä. Ruotsin kuningas Juhana III perusti Pyhäjoen hallintopitäjän vuonna 1573. Nykyiset rajansa Pyhäjoen kunta sai vuonna 1895. Aluksi siihen kuuluivat myös myös Pyhäjärvi, Kärsämäki, Haapavesi, Oulainen ja Merijärvi, jotka itsenäistyivät 1800-luvun jälkipuoliskolla. Pyhäjoen taistelu käytiin Suomen sodan aikana (Venäjä-Ruotsi) pääsiäislauantaina 16. huhtikuuta 1808 Pyhäjoen, Yppärin ja Viirteen kylissä. Kyseissä taistelussa ottivat yhteen venäläisen eversti Kulnevin ja eversti von Döbelin Uudenmaan ruotsalainen rykmentti. Moninaisten vaiheiden jälkeen von Döbelnistä tehtiin 2. Prikaatin uusi komentaja.

Hätänumerot Suomi / Emergency numbers Finland
Pelastuslaitos, Poliisi ja Sosiaalipäivystys
Rescue Department, police and social services 112
Myrkytystietokeskus
Poison Information Centre (09) 471977 or (90) / 4711 4711
Meripelastus
Salvage 0294 1000

perjantai 6. lokakuuta 2017

Varisevat lehdet

Aamu sumussa oksilla kasteen
värit viimeiset muistona kesän.
Usva,syksy,pelto,Pyhäjoki
Usva,syksy,pelto,PyhäjokiRuska,syksy,Pyhäjoki,Tunkemanoja
Hourunkoski,Pyhäjoki, syksy,ruskaRuska,syksy,Pyhäjoki, PohjoishaaraRuska,syksy,Pyhäjoki, Pohjoishaara

Pyhäjoki, mänty,kirkkomaa
Pyhäjoki, mänty,kirkkomaa
Pyhäjoki, mänty,kirkkomaa,penkki
Nämä upeat männyt  ja penkki löytyvät Pyhäjoen kirkon läheisyydestä.

Ruska,syksy,Pyhäjoki, Pohjoishaara
Ruska,syksy,pelto,Pyhäjoki
Kaikki kuvat ovat tältä päivältä, aurinko kaivautui esiin vasta illalla.